Vojnová generácia má väčšiu zodpovednosť k sporeniu

09.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Generácia ľudí, ktorí zažili 2. svetovú vojnu, sa napriek ťažkému obdobiu vo svojom živote dokázala postaviť finančne na nohy. Potvrdzuje to analýza Sberbank Slovensko na vzorke viac ako 10.000 klientov narodených pred alebo počas 2. svetovej vojny.
Seniori nad 69 rokov, ktorí využívajú bankové produkty, si našetrené zdroje najradšej ukladajú na termínovaných vkladoch. Využíva ich vyše polovica z nich a v priemere na nich majú vyše 10.000 eur.
Pomerne využívaným produktom starších ľudí je aj vkladná knižka či sporiaci účet. Preferujú ju najmä ľudia po osemdesiatke a majú na nich uložených takmer 3000 eur.
Analýza tiež ukázala, že vo väčšine prípadov klienti, ktorí vojnu prežili v rannom detstve, nasporili za život viac peňazí ako tí, ktorých zastihla v puberte alebo skorej dospelosti.
Hoci seniori pomerne bežne využívajú vkladové produkty, väčšina z nich vôbec nemá bežný účet. Aj tu však vidieť rozdiely. Ľudia, ktorí sa narodili až počas vojny, využívajú bežný účet o 12 % viac ako predvojnová generácia.
 

Vyberte región